Καρδίτσα

Ιστορικά στοιχεία

Θρησκευτικά στοιχεία
Οι δήμοι του νομού
Χάρτης κέντρου πόλης
Χάρτης νομού
Δραστηριότητες
Απογραφή πληθυσμού 2001
Βουλευτικές εκλογές 2004
Ξενάγηση
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Το άλσος Παυσιλύπου
Το άλσος Παπαράντζας
(Χίλια Δένδρα)
Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου
Εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη
Το μοναστήρι της Κορώνας
Ιαματικός Τουρισμός
Επαγγελματικός Τουρισμός
Προσωπικότητες
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ζήσης Σκάρος
Δημήτρης Γιολδάσης
Γιώργος Βαλταδώρος
Αγιος Σεραφείμ
Φωτογραφικό Υλικό
καρδιτσα Καρδιτσα Καρδίτσα καρδίτσα ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Φωτογραφίες της πόλης
Αεροφωτογραφίες
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα 2
Παυσίλυπo - Απρίλιος 2004

Καραγκούνηδες

Καραγκούνηδες αποκαλούνται οι κάτοικοι των πεδινών τμημάτων του Θεσσαλικού κάμπου και τους συναντάμε στους πληθυσμούς του βορειοανατολικού τμήματος του νομού Καρδίτσας, σε ορισμένα χωριά των Φαρσάλων και των Τρικάλων. Η ετυμολογία του ονόματος ίσως προέρχεται από την σύνθεση των λέξεων καρά και γκουν (μαύρο χώμα, μαυροχωμίτης) ή καρά και Γιουνάν (μαύρος, γνήσιος Έλληνας) ή καρά και γκούνα (μαύρη γούνα). Tο όνομα καραγκούνης αναφέρεται σε γραπτές πηγές κατά την Tουρκοκρατία. ʼμεσα δεμένοι με την γη προσάρμοζαν την καθημερινότητά τους σ' αυτήν. Κατά την διάρκεια του Τουρκικού ζυγού απασχολούνταν σαν κολίγοι στα τσιφλίκια των τούρκων αφεντάδων. Η συνέχιση όμως της ίδιας κατάστασης και μετά την απελευθέρωση τους έκανε πρωτεργάτες στις αγροτικές εξεγέρσεις των αρχών του 20ου αι. με κυριότερη την εξέγερση του Κιλελέρ.

Με ξεχωριστό τρόπο εκφράζονταν στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές αλλά και σε κάθε εκδήλωση της κοινωνικής τους ζωής. Τα Χριστούγεννα η Γουρνοχαρά (χοιροφαγία) αποκτούσε πανηγυρικό χαρακτήρα. Με τα Ρουγκάτσια (Ρουγκατσαριά) έδιωχναν τα κακά πνεύματα την περίοδο του Δωδεκαημέρου. Η Πασχαλιά γιορτάζονταν στην εκκλησία του χωριού ή στην πλατεία όπου στήνονταν χοροί. Iδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Καραγκούνικο γάμο όπου ολόκληρη η κοινότητα συμμετείχε στα γλέντια και τα έθιμα τα οποία αναβιώνουν μέχρι σήμερα.

Η καραγκούνα γυναίκα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα στη ζωή της κοινότητας. Αντικείμενο έρευνας αποτέλεσε η γυναικεία καραγκούνικη φορεσιά καθώς παρουσιάζει μια πρωτοφανή ποικιλία και διακρίνεται σε επίσημη καλοκαιρινή, επίσημη χειμωνιάτικη, σε καθημερινή και νυφιάτικη. Αξιόλογος είναι και ο συνδυασμός ενδυμασίας και ασημικών που στόλιζαν το λαιμό, το στήθος και τη μέση με μοτίβα παρμένα από τη σχέση του ντόπιου με τη φύση και τα ζώα. Τα σπίτια των καραγκούνηδων ήταν μικρά και στοιβάζονταν άνθρωποι και ζώα στον ίδιο χώρο. Αργότερα έγινε ο διαχωρισμός των σπιτιών σε κατοικία, αποθήκη, στάβλο. Για το χτίσιμο χρησιμοποιούσαν πρόχειρα υλικά του βάλτου (πλίνθους, ξύλα, πέτρα, λάσπη) με αχυρένια σκεπή. Τα πατώματα ήταν κυρίως ξύλινα που άλειφαν με λάσπη. Η επίπλωση ήταν λιτή και οι χώροι είχαν όλοι "μπουχαρί" (τζάκι) από το "χαγιότ" (είσοδος, κεντρικός χώρος) στα υπόλοιπα δωμάτια 2,3 ή 4 και στο μαγειρειό (πίσω-χάγιοτα) όπου στη γάστρα ψήνονταν το σπιτίσιο ψωμί και οι νόστιμες πίτες. Έτρωγαν και έπιναν καθισμένοι γύρω από το σουφρά (στρόγγυλη τάβλα). Σαν καύσιμο χρησιμοποιούσαν την βουνιά που ετοίμαζαν το καλοκαίρι.

Υπηρεσίες
Κατασκευή Ιστοσελίδων
Διαφήμηση και Προβολή
Γραφιστικά
Ανάπτυξη Εφαρμογών
Εγκατάσταση-Αναβαθμίση
Τεχνική Υποστήριξη
Δείτε
Πολιτισμός
Μουσεία
Δημοτική Πινακοθήκη
Λαϊκή Βιβλιοθήκη
Καραγκούνηδες
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πληροφορίες
Διαμονή
Διασκέδαση
Φαγητό
Δρομολόγια ΚΤΕΛ
Πρόγραμμα Κινηματογράφου
Χρυσός Οδηγός
Φαρμακεία
Τράπεζες
ΜΜΕ
Επιχειρήσεις
Internet Cafe
thewed.gr
Διάβασε

..::Η IP σας, 3.235.226.14 ,καταγράφεται για λόγους ασφαλείας.
Μην κάνετε κακή χρήση του συστήματος::.
Διαχείριση Δικτυακού Τόπου : Μεσιακάρης Παναγιώτης
Copyright © 2004 - 2009 - PcPlus

Η σελίδα δημιουργήθηκε σε 0.000782 δευτερόλεπτα.