Καρδίτσα

Ιστορικά στοιχεία

Θρησκευτικά στοιχεία
Οι δήμοι του νομού
Χάρτης κέντρου πόλης
Χάρτης νομού
Δραστηριότητες
Απογραφή πληθυσμού 2001
Βουλευτικές εκλογές 2004
Ξενάγηση
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Το άλσος Παυσιλύπου
Το άλσος Παπαράντζας
(Χίλια Δένδρα)
Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου
Εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη
Το μοναστήρι της Κορώνας
Ιαματικός Τουρισμός
Επαγγελματικός Τουρισμός
Προσωπικότητες
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ζήσης Σκάρος
Δημήτρης Γιολδάσης
Γιώργος Βαλταδώρος
Αγιος Σεραφείμ
Φωτογραφικό Υλικό
καρδιτσα Καρδιτσα Καρδίτσα καρδίτσα ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Φωτογραφίες της πόλης
Αεροφωτογραφίες
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα 2
Παυσίλυπo - Απρίλιος 2004

Αξιοθέατα στην περιοχή της Καρδίτσας

Λίμνη Πλαστήρα – Φράγμα

Η λίμνη Πλαστήρα, το στολίδι των Αγράφων και του νομού βρίσκεται 25 km δυτικά της Καρδίτσας. Το τοπίο είναι συναρπαστικό καθώς η πανέμορφη λίμνη αγκαλιάζεται από ψηλά κατάφυτα βουνά. Η περιοχή θεωρείται παράδεισος για κάθε φυσιολάτρη και παρέχει την δυνατότητα για ορειβασία, ψάρεμα και περιπάτους στο δάσος. Η λίμνη είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος, μιας τεράστιας τοξοειδούς κατασκευής ύψους 83 μ. και μήκους 200 μ.
          Ανεβαίνοντας προς τη λίμνη μπορείτε να επισκεφτείτε τον παραδοσιακό οικισμό Αγ. Γεώργιο και τα γραφικά χωριά Πορτίτσα και Μοσχάτο. Όλα έχουν όμορφη θέα στο θεσσαλικό κάμπο και είναι από τα αγαπημένα στέκια των Καρδιτσιωτών για βραδινό φαγητό το καλοκαίρι. Μην παραλείψετε ακόμη να επισκεφθείτε τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ, ο οποίος κινείται από τα νερά της λίμνης.
            Όλα τα χωριά γύρω από τη λίμνη είναι πανέμορφα. Στο Νεοχώρι που απλώνεται σε μεγάλη έκταση και έχει την καλύτερη θέα στη λίμνη, βρίσκονται οι περισσότεροι ξενώνες, ενώ η μεγαλύτερη εμπορική και βραδινή κίνηση γίνεται στα καλύβια Πεζούλας.

Περισσότερα για την Λίμνη
Φωτογραφίες από την περιοχή της Λίμνης

 

Δάση ελάτης

Τα δάση ελάτης που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του ορεινού όγκου της Καρδίτσας είναι μοναδικής ομορφιάς στον Ελλαδικό χώρο. Οι εκδρομές στα δάση αυτά είναι μοναδική απόλαυση

 

Κοιμωμένη των Αγράφων

Η ξακουστή "Κοιμωμένη των Αγράφων" είναι ένας μοναδικός σχηματισμός κορυφογραμμών σε μορφή γυναίκας που κοιμάται. Βρίσκεται δυτικά της Καρδίτσας και είναι ορατή από ολόκληρο σχεδόν τον κάμπο.

 

Αχελώος

Το τοπίο που σχηματίζει κατά το πέρασμά του από την Αργιθέα είναι εντυπωσιακό. ʼξιο αναφοράς είναι και το έργο εκτροπής του που είναι σε εξέλιξη. Στα Νεοχώρια μπορείτε να έχετε μια όμορφη εμπειρία, τη διάβαση του Αχελώου με χειροκίνητο τελεφερίκ (περαταριά).

 

Μοναστήρια - εκκλησίες

Στην περιοχή της λίμνης επισκεφθείτε την Μονή Παναγίας Πελεκητής στην Καρίτσα όπου χρειάστηκε κυριολεκτικά να πελεκηθεί ο βράχος για να κτιστεί, τη Μονή Κορώνας,  όπου φυλάσσεται η κάρα του οσιομάρτυρα Σεραφείμ, την ανακαινισμένη Μονή Πέτρας, τη Μονή Αγ. Τριάδας στο Καροπλέσι, την Εκκλησία Αγ. Τριάδας στη Φυλακτή, και τη Μονή Αγ. Τριάδας στο Μορφοβούνι (Βουνέσι).
          Στην Αργιθέα επισκεφτείτε τη Μονή Σπηλιάς στα Κουμπουριανά που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες απ' όλη την Ελλάδα, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στα Βραγγιανά, τη Μονή Αγ. Τριάδας στη Δρακότρυπα, τη Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου (Κατουσίου), τη μονή Κοιμήσεως στο Ανθηρό, το ναό του Προφήτη Ηλία στο Πετροχώρι, το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στα Κανάλια, το ναό της Γέννησης της Θεοτόκου στο Βλάσι και το ναό Κοίμησης της Θεοτόκου στην Πορτή.
          Στη Ρεντίνα  ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1579) και ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Στο χωριό Παλιούρι η Μονή του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου έχει κριθεί διατηρητέο μνημείο και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Σημαντικό μνημείο είναι και η Μονή Γέννησης της Θεοτόκου στη Νεράιδα Δολόπων.
          Στον Κάμπο, τα σημαντικότερα μνημεία είναι ο ναός Αγ. Αθανσίου Ρούμ στον Παλαμά και ο ναός της Ζωοδόχου πηγής στα Καλογριανά.

 

Κάστρο του Φαναρίου

Το κάστρο του Φαναρίου, μοναδικό βυζαντινό κάστρο στη δυτική Θεσσαλία που σώζεται, δεσπόζει μεγαλόπρεπο στην άκρη της οροσειράς των Αγράφων. Κτίστηκε  το αργότερο στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα σε μια τοποθεσία ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα οχυρά των βυζαντινών αυτοκρατόρων.

 

Κονάκι Προδρόμου

Στο κονάκι Προδρόμου (6χιλ από την Καρδίτσα) στεγάζονται τα εργαστήρια συντήρησης της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου

 

 Η πόλη της Καρδίτσας

Κύριο χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι ευρύχωρες πλατείες και οι πεζόδρομοι που δημιουργούν ξεχωριστό χρώμα και ατμόσφαιρα οικειότητας.  Το μεγάλο πάρκο του Παυσιλύπου αποτελεί για την πόλη κόσμημα και όαση πρασίνου Επισκεφθείτε την δημοτική αγορά όπου τα τελευταία δυο χρόνια συγκεντρώνεται η νυχτερινή ζωή της πόλης Απολαύστε ντόπιο τσίπουρο στα πάμπολλα τσιπουράδικα της πόλης. Στο λαογραφικό μουσείο φυλάσσονται προσωπικά είδη του Νικ. Πλαστήρα και στην πινακοθήκη εκτίθενται συλλογές έργων σημαντικών Καρδιτσιωτών ζωγράφων. 

Δημοτική Αγορά Καρδίτσας

Το κτίριο της δημοτικής αγοράς κτίστηκε στις πρώτες δεκαετείες του αιώνα. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του αρχιτεκτονικού στυλ των αρχών του αιώνα που έχει γίνει γνωστό ως <<μοντέρνο κίνημα>> βασισμένο στον αρχιτεκτονικό τύπο (αγοράς) της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου.

 

Περιοχή της Αργιθέας

Τα χωριά της Αργιθέας απλώνονται σε αμφιθεατρικό σχηματισμό στις πλαγιές των βουνών. Ξακουστή είναι η φιλοξενία των ντόπιων και η αγάπη με την οποία περιβάλλουν τον επισκέπτη. Κλεισμένοι ανάμεσα σε ορεινούς όγκους, οι κάτοικοι της Αργιθέας ανέπτυξαν ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία. Επιδιώξτε να βρεθείτε σε κάποιο πανηγύρι ή αντάμωμα όπου θα σας δοθεί η ευκαιρία να απολαύσετε τη μοναδική αργιθεάτικη δημοτική μουσική και τα τραγούδια.

 

Ημιορεινές Κοινότητες

Στις ημιορεινές κοινότητες τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο και συνδέονται μεταξύ τους με στενά δρομάκια. Επισκεφθείτε τα Κανάλια, τον Ελληνόπυργο, το Φανάρι. Χαρακτηριστικά είναι τα πετρόκτιστα σπίτια που φανερώνουν τεχνοτροπία επηρεασμένη από την Ήπειρο.

  

Ρεντίνα

Η Ρεντίνα που ονομάστηκε και η "Βασίλισσα των Αγράφων" είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός. Χτισμένη αμφιθεατρικά και απλωμένη σε δυο πλαγιές εντυπωσιάζει με τα απλά στολίδια και τα χρώματα στις προσόψεις των σπιτιών. Διαθέτει θρησκευτικό μουσείο καθώς και μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Υπηρεσίες
Κατασκευή Ιστοσελίδων
Διαφήμηση και Προβολή
Γραφιστικά
Ανάπτυξη Εφαρμογών
Εγκατάσταση-Αναβαθμίση
Τεχνική Υποστήριξη
Δείτε
Πολιτισμός
Μουσεία
Δημοτική Πινακοθήκη
Λαϊκή Βιβλιοθήκη
Καραγκούνηδες
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πληροφορίες
Διαμονή
Διασκέδαση
Φαγητό
Δρομολόγια ΚΤΕΛ
Πρόγραμμα Κινηματογράφου
Χρυσός Οδηγός
Φαρμακεία
Τράπεζες
ΜΜΕ
Επιχειρήσεις
Internet Cafe
thewed.gr
Διάβασε

..::Η IP σας, 3.238.116.201 ,καταγράφεται για λόγους ασφαλείας.
Μην κάνετε κακή χρήση του συστήματος::.
Διαχείριση Δικτυακού Τόπου : Μεσιακάρης Παναγιώτης
Copyright © 2004 - 2009 - PcPlus

Η σελίδα δημιουργήθηκε σε 0.000266 δευτερόλεπτα.