Καρδίτσα

Ιστορικά στοιχεία

Θρησκευτικά στοιχεία
Οι δήμοι του νομού
Χάρτης κέντρου πόλης
Χάρτης νομού
Δραστηριότητες
Απογραφή πληθυσμού 2001
Βουλευτικές εκλογές 2004
Ξενάγηση
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Το άλσος Παυσιλύπου
Το άλσος Παπαράντζας
(Χίλια Δένδρα)
Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου
Εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη
Το μοναστήρι της Κορώνας
Ιαματικός Τουρισμός
Επαγγελματικός Τουρισμός
Προσωπικότητες
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ζήσης Σκάρος
Δημήτρης Γιολδάσης
Γιώργος Βαλταδώρος
Αγιος Σεραφείμ
Φωτογραφικό Υλικό
καρδιτσα Καρδιτσα Καρδίτσα καρδίτσα ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Φωτογραφίες της πόλης
Αεροφωτογραφίες
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα
Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα 2
Παυσίλυπo - Απρίλιος 2004

Μουσεία

Το δημοτικό σχολείο της Πορτίτσας, που δεν λειτουργεί πια, έχει μετατραπεί σε μουσείο όπου φυλάσσονται αρχαία ευρήματα, εικόνες και βυζαντινά κειμήλια καθώς και βιβλία που έχουν σχέση με την ιστορία του τόπου. Το Κέντρο Ιστορικών Μελετών "Νικόλαος Πλαστήρας" στο Μορφοβούνι παρέχει την δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει μέσα από την ιβλιοθήκη του, το ειδικό τμήμα αρχείου χειρογράφων και εγγράφων, την έκθεση φωτογραφίας και τα προσωπικά αντικείμενα, γνωστές και γνωστες πτυχές της ζωής του Νικόλαου Πλαστήρα. Αξίζει να επισκεφτείτε Tο παλιό Δημοτικό σχολείο στο Νεοχώρι όπου λειτουργεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής και τον Βοτανικό κήπο με διάφορα είδη χλωρίδας. Tα μαντάνια στην Kερασιά, όπου πλένουν τις κουβέρτες και τον παραδοσιακό νερύμυλο. Τα ιχθυοτροφεία της περιοχής απ' όπου μπορείτε να αγοράσετε πέστροφες.


Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αν και δεν είναι ένα δημοτικό έργο, ωστόσο είναι ένα έργο που τη μελέτη έκανε ο δήμος Καρδίτσας και το οποίο οποίο βρίσκεται απέναντι από την νέα Δημοτική Πινακοθήκη, λειτουργώντας συνδυαστικά. Το κτίριο του Αρχαιολογικού μουσείου είναι έτοιμο και αναμένεται στο άμεσο διάστημα η λειτουργία του.


Δημοτικό λαογραφικό μουσείο "Λάμπρου και Ναυσικάς Σακελλαρίου"

Ιδρύθηκε το 1980 και είναι δωρεά των Λάμπρου & Ναυσικάς Σακελλαρίου. Εκεί βρίσκονται και εκτίθενται βιβλία λαογραφικού περιεχομένου, καραγκούνικα κοσμήματα, στολές, λαογραφικά αντικείμενα, εξαρτήματα παραδοσιακών στολών, καθώς και πολλά προσωπικά είδη του Νικολάου Πλαστήρα.Το Λαογραφικό Μουσείο αλλά και το δημοτικό χορευτικό με τη δράση τους βοηθούν στην διάσωση και διατήρηση της λαϊκής παράδοσης.


Δημοτικό χορευτικό συγκρότημα "Μαίρη Ιωαννίδου"


Ο Δήμος Καρδίτσας σε μια προσπάθεια που κάνει για την αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της πόλης, ίδρυσε το 1995 το Δημοτικό Λαογραφικό Χορευτικό Συγκρότημα "Μαίρη Ιωαννίδου" το οποίο ανήκει στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ και συντελεί στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο της τοπικής μας παράδοσης όσο και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου. Λειτουργεί με 400 χορευτές - τριες και απαρτίζεται από 13 τμήματα:10 παιδικά τμήματα και 3 τμήματα ενηλίκων.

Η δράση του Δημοτικού Χορευτικού απλώνεται σιγά σιγά σε όλη την Ελλάδα με συμμετοχές σε Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών (Κομοτηνή, Σαλαμίνα, Λαμία, Ξάνθη, Κω, Νίσυρο, Λευκάδα, Περταριά Βόλου κ.α.) και σε Διεθνή Φεστιβάλ στο εξωτερικό (Γιουγκοσλαβία, Οχρίδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Τσεχία, Πορτογαλία κ.α.) αφήνοντας
πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις και κερδίζοντας διακρίσεις.

Από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του διοργανώνει Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ με παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, με κύριο σκοπό τη διαφύλαξη και συνέχιση των παραδοσιακών χορών και εθίμων της χώρας μας.

Το βασικό του ρεπερτόριο είναι χοροί της Θεσσαλίας. Επίσης παρουσιάζει χορούς από όλη την Ελλάδα (Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Νησιά, Πόντο κ.α.).


Λαογραφικά μουσεία υπάρχουν ακόμη στους Σοφάδες, τον Παλαμά στα Κανάλια, στην Πορτίτσα, στη Ρεντίνα και στο Ανθηρό.
Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης υπάρχει στο ανακαινισμένο κτήριο της Αρχιεπισκοπής, ενώ άλλα εκκλησιαστικά μουσεία υπάρχουν στη Ρεντίνα και το Βλάσι.
Το κέντρο Ιστορικών μελετών στο Μορφοβούνι, ιδιαίτερη πατρίδα του Νικολάου Πλαστήρα, δραστηριοποιείται στη συγκέντρωση υλικού σχετικά με τη ζωή και το έργο του τέως πρωθυπουργού.
Το μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Ρεντίνα στεγάζεται σε αίθουσα του διατηρητέου δημοτικού σχολείου και εδώ εκτίθενται σπάνιες φωτογραφίες, όλα, στολές και έντυπο υλικό από την περίοδο της εθνικής αντίστασης.


Ατελιέ Δημ. Γιολδάση.


Το σπίτι του μεγάλου Καρδιτσιώτη ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση περιήλθε μετά τη δωρεά της θετής κόρης του Στέλλας στο δήμο Καρδίτσας ο οποίος το αναπαλαίωσε και σήμερα είναι ένας επισκέψιμος χώρος πολιτισμού. Οι επισκέπτες του μπορούν να διατρέξουν τη ζωή του ζωγράφου μέσα από τα έργα του αλλά και τα προσωπικά του αντικείμενα που βρίσκονται διατηρημένα και εκτίθενται στο σπίτι - ατελιέ του.

Υπηρεσίες
Κατασκευή Ιστοσελίδων
Διαφήμηση και Προβολή
Γραφιστικά
Ανάπτυξη Εφαρμογών
Εγκατάσταση-Αναβαθμίση
Τεχνική Υποστήριξη
Δείτε
Πολιτισμός
Μουσεία
Δημοτική Πινακοθήκη
Λαϊκή Βιβλιοθήκη
Καραγκούνηδες
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Πληροφορίες
Διαμονή
Διασκέδαση
Φαγητό
Δρομολόγια ΚΤΕΛ
Πρόγραμμα Κινηματογράφου
Χρυσός Οδηγός
Φαρμακεία
Τράπεζες
ΜΜΕ
Επιχειρήσεις
Internet Cafe
thewed.gr
Διάβασε

..::Η IP σας, 3.238.116.201 ,καταγράφεται για λόγους ασφαλείας.
Μην κάνετε κακή χρήση του συστήματος::.
Διαχείριση Δικτυακού Τόπου : Μεσιακάρης Παναγιώτης
Copyright © 2004 - 2009 - PcPlus

Η σελίδα δημιουργήθηκε σε 0.000226 δευτερόλεπτα.